Double Line Electros 241

Double Line Electros 241

Dit artikel is een onderdeel van een aantal artikelen geschreven door Amerikaanse Precancel Stamp Society (PSS) leden om (meer) inzicht te geven over specifieke aspecten van het verzamelen van precancels. Dit artikel gaat over Double Line Electro’s, die normaal worden aangeduid met de afkorting DLE’s.

 

De eerste precancel artikelen hebben het over nummer ‘101’ in hun titel. Wij kiezen voor het nummer ‘241’, omdat dit het eerste DLE-nummer is in de Town & Type style list. De PSS (Precancel Stamp Society) onderscheidt 12 types van deze DLE’s. Bij de meeste precancel stylen staat de plaatsnaam en Staatsnaam tussen een paar van parallelle lijnen, lijn boven de plaatsnaam en een lijn onder de Staatsnaam. DLE’s hebben vier parallelle lijnen, twee lijnen boven de plaatsnaam en twee lijnen onder de Staatsnaam (typerend voor DLE’s staan de lijnen 14½ MM of 10½ MM uit elkaar). Dus de eerste tweewoorden van de DLE’s staat voor dubbele lijn. Het derde woord in de naam staat voor ‘Electro’ en is een afkorting voor Electroplate. Electroplates werden hoofdzakelijk gebruikt voor postkantoren die grote hoeveelheden precancels gebruikten. Electroplates zijn gebruikt met een pers die meestal 100 precancels in een keer bedrukten.

De U.S. Post Office Department verstrekte de DLE-platen, die gemaakt zijn door de Potomac Electroplate Company uit Washington – DC, voor een periode van 3 jaar tussen juli 1929 en mei 1932. De platen zijn ontworpen om bij de ‘normale’ types te passen. De postzegels die beschikbaar waren in de postkantoren gedurende die periode en de opvolgende jaren zijn vrijwel allemaal voorzien van deze DLE’s. De meeste afdrukken komen voor op de 1922 serie, tanding 11, de 1926/1932 serie met tanding 10½, De Washington Bicentennial serie uit 1932, de Presidentials uit 1938 en diverse uitgiften van de Postage Dues (portzegels) en op ‘normale’ uitgiften van die periode. (In die periode werden de kleinere postzegels van de ‘normale’ uitgiften voorzien van deze DLE’s en niet de grotere formaten postzegels).

In navolging van deze twaalf types nrs. 241 t/m 252 werden nog verdere drie types ‘Local’ styles aangeduid als DLE’s. New York City gebruikte twee van deze types, t.w.: L-7E en de L-24E. (Deze 2 types werden alleen door New York City gebruikt). Beide types zijn uitgegeven door de U.S. Post Office Department. De derde type is de L-6E (en alleen) gebruikt in Rochester – NY. Het is niet bekend of deze plaat lokaal of door de U.S. Post Office Department is verstrekt. De New Yorkse type nr. L-24E, is ontworpen om de Special Delivery  en de Special Handling postzegels te voorzien van een precancel. Dit is ook de enige DLE die op een plaat van 50 stuks werd gedrukt.

De eerste edities van de DLE catalogi bevat een dubbel-line type uit San Antonio – Texas: L-5. Alhoewel de electroplate lokaal is geproduceerd, in tegenstelling tot alle andere DLE’s, worden deze precancels wel opgenomen in DLE collecties.

De typische DLE afdruk is in zwart. Sommige DLE’s zijn gedrukt met blauwe inkt, die echter met het blote oog moeilijk te herkennen is. De ‘normale’ positie van de DLE afdruk heeft de plaatsnaam en Staatsnaam ‘aangepast’ aan het postzegelontwerp. Het komt ook voor dat de vellen met postzegels ondersteboven door de pers gegaan zijn, dus omgekeerd aan de postzegelontwerp (dit noemen we dan ‘inverts’), maar er komen ook diagonaal DLE’s voor. Deze zijn afgedrukt onder een hoek van 20 º of meer ten opzichte van de ‘normale’ afdruk. Ook komen er dubbele- , drie-, vier-, en vijf dubbele afdrukken voor. Deze meervoudige afdrukken komen zowel op de ‘normale’, de ‘inverts’ alsmede de ‘diagonale’ DLE’s voor.

Vierendertig Staten en ook het District of Colombia hebben deze DLE’s gebruikt. De lijst met 16 Staten die geen enkele DLE hebben gebruikt zijn: Alaska, Arizona, Colorado, Hawaii, Idaho, Maine, Mississippi, Montana, Nevada, New Mexico, North Carolina, Rhode Island, South Dakota, Utah en Wyoming. Ook die gebieden die vallen onder de ‘Territories’ hebben geen DLE’s uitgegeven.

Het aantal steden die DLE’s hebben gebruikt is relatief klein, namelijk 127. Er zijn grote steden zoals New York, Chicago, Dallas en Pittsburgh die relatief veel verschillende types hebben gebruikt, maar er zijn ook een groot aantal steden die veel verschillende types precancels hebben gebruikt, maar geen enkele DLE. Een paar van deze steden zijn Los Angeles, San Francisco, Denver, Des Moines, St.Louis en Memphis. Veel DLE’s komen van relatief kleine steden. Zij hebben hun bekendheid te danken aan het gebruik van de DLE’s. Crowley – LA, Dickinson – ND, Humbolt – TN en Villa Park – IL zijn enkele voorbeelden van deze kleine steden.

De meeste steden (112) hebben slechts een DLE type gebruikt. De volgende 15 steden hebben twee of meer DLE types gebruikt: New Britain en Stamford – CN, Washington – DC, Chicago, Lexington, Baltimore, Grand Rapids, Newark, New York, Rochester, Cincinnati, Pittsburgh, Dallas, San Antonio en Huntington – WV.

De originele DLE drukplaten zijn door sommige steden gebruikt bij de Liberty-, Prominent American series en bij de Americana uitgiften. Van meer recente tijd heeft een stad zoals Quitman – Georgia nog een DLE drukplaat gebruikt op de American uitgiften. Deze worden door de DLE verzamelaars gezien als maakwerk en niet als DLE verzamelt.

De huidige DLE catalogus is georganiseerd op Staat en dan op stad. Van elke stad is opgesomd welke types zijn gebruikt door die stad. Tot slot, de uitgiften zijn gerangschikt naar waarde van uitgifte. Indien er een andere kleur inkt of variatie van deze uitgifte voorkomt, staat deze onder de normale uitgifte vermeldt. Tussen deze variaties vindt men ook in de catalogus de afwijkingen zoals verschillen in afstand van de dubbele lijnen, verschillen in afstand tussen de plaats- en Staatsnaam, ontbreken van punten, punten die zijn vervangen door een -, en overdrukken met een andere T&T style. De catalogus identificeert ook verschillende steden die dubbele lijnen hebben gebruikt, maar niet gerekend worden tot de DLE’s.

Hier laat ik 11 voorbeelden zien van meerdere lijnen afdrukken. Zes zijn DLE’s, vijf afdrukken zijn geen DLE. Het eerste voorbeeld is de DLE, type 241 van Miami – Fl.

 

De tweede afdruk is type 247 van Evansville – Ind. Deze DLE is een ‘invert’, omgekeerd aan het zegelbeeld. Deze stijl, nr. 247 is de op een na meest gebruikte stijl. De derde is het type 243 gebruikt door Kokomo – Ind. Dit type 243 is het meest voorkomende type DLE.

De vierde afbeelding is ook een stijl: 243. Dit is een dubbele afdruk: 243. De afdruk van Berkeley – CA is ook een dubbele afdruk, maar in dit geval een normale afdruk en een diagonale afdruk over elkaar. De Special Delivery zegel is het New Yorkse type L-7E.

Er zijn een aantal andere types met ‘dubbele lijnen’. Dit zijn lokale ontwerpen, en niet opgenomen in de DLE collecties. Sommige verzamelaars hebben ze in hun verzameling, omdat ze deze afdrukken leuk vinden.

De eerste type die ik laat zien is het type L-1 van Baltimore – MD. Het voorbeeld van New Orleans – LA is het type L-3. Beide voorbeelden zijn ook electro’s.

Het voorbeeld uit Midway – Al met dubbele lijnen is een rubber handstempel, PSS nr. 631. Dit is een voorbeeld van de honderden dubbele lijnen handstempel types.

Op het eerste gezicht lijkt de afdruk van Stuart – Fl op een misdruk met slechts 1 paar dubbele lijnen. Echter deze L-1 type heeft een dubbele lijn tussen de plaatsnaam en Staatsnaam en was als zodanig ook ontworpen. Het laatste type is een L-3 uit Corning – NY met een driedubbele lijn.

De intentie van dit artikel is niet om alle informatie die beschikbaar is omtrent DLE’s op te sommen, maar om geïnteresseerde lezers te attenderen op de informatie over DLE’s die beschikbaar is in de Catalogus van de Double Line Electro precancels en de 6de editie van de Town & Type Catalogus.

Via deze weg wil ik de schrijver van het artikel, Larry Patterson, PSS 5007, danken voor het beschikbaar stellen voor vertaling van zijn artikel met de bijbehorende scans van de verschillende types.

Mocht u in het bezit zijn van een DLE die niet voorkomt in de DLE catalogus wordt u verzocht dit te melden aan een van de auteurs van deze catalogus.

In aanvulling op dit artikel wil ik nog vermelden dat de genoemde catalogi ook in onze bibliotheek beschikbaar zijn. Dit verzamelgebied is vrij populair onder de precancel verzamelaars, wellicht omdat het om een relatief ‘klein’ verzamelgebied gaat; zo’n 12.000 DLE’s. Zoals het vaak gaat met populaire zegels drijft dit de prijs op.

vertaald door Mike Molle